Rola naturalnych przeciwutleniaczy pochodzenia roślinnego w profilaktyce nowotworowej
Abstract
Przeciwutleniacze są naturalnie występującymi w produktach roślinnych związkami, które wpływają korzystnie na zdrowie człowieka. Ich rola polega na zapobieganiu szkodliwym działaniom wolnych rodników, które w wysokich stężeniach stanowią poważne zagrożenie dla struktur komórkowych. Wolne rodniki jako bardzo reaktywne cząstki mogą powodować uszkodzenia i mutacje DNA, na skutek czego dochodzi często do transformacji nowotworowych komórek. Przeciwutleniacze nie tylko zapobiegają powstawaniu wolnych rodników, ale także biorą udział w ich neutralizacji, oraz usuwaniu oksydatywnych uszkodzeń. Celem pracy było przedstawienie roli przeciwutleniaczy w profilaktyce nowotworowej i charakterystyka wybranych produktów roślinnych bogatych w antyoksydanty. Te dostarczane wraz z dietą mogą wpływać na zdolność antyoksydacyjną organizmu, poprzez wzmacnianie naturalnego systemu enzymatycznego, co wiąże się z obniżeniem ryzyka rozwoju nowotworów.